World Water Day 2021

FieldFactors bouwteam Urban Waterbuffer in Cromvlietpark Den Haag

Vandaag, 22 maart, is het Wereld Water Dag. Met de regenbuien van deze winter zou je het niet verwachten, maar Nederland heeft te maken met een steeds groter wordend zoetwatertekort.

Vanwege hun grote ecologische voetafdruk kunnen steden een belangrijke rol spelen in het vinden van oplossingen hiervoor.

Zo heeft de gemeente Den Haag in 2020 een Urban Waterbuffer geïmplementeerd- een duurzame oplossing die regenwater opvangt, zuivert en ondergronds opslaat voor later gebruik, zodat er het hele jaar door voldoende water aanwezig is. Den Haag is hiermee een van de eerste steden in Nederland die een dergelijk innovatief systeem heeft toegepast in stedelijk gebied. 

Wat gebeurt er in Den Haag?

Het Cromvlietpark in Den Haag is onlangs volledig gerenoveerd. Gezien het veranderende klimaat bestond de wens om regenwater in het park duurzaam te beheren. Zo ontstond de samenwerking met Field Factors- een internationaal opererende technische start-up uit Delft die circulaire watersystemen levert voor stedelijk gebied. Met een natuurlijk biofilter (Bluebloqs) wordt regenwater gezuiverd en ondergronds opgeslagen. Met het regenwater wordt de kinderboerderij van water voorzien en kunnen buurtbewoners hun moestuintjes irrigeren. Kortom - een oplossing voor wateroverlast en droogte waarmee Den Haag klimaatbestendig wordt.

Waterinnovatie 

Normaal gesproken wordt in Nederland het overtollige regenwater afgevoerd naar de zee. Met de Urban Waterbuffer gebeurt dit niet, maar blijft het water in de wijk, zodat het lokaal kan worden hergebruikt. In het Cromvlietpark wordt naast regenwater ook oppervlaktewater uit de Noordpolder ingenomen, gezuiverd en opgeslagen in de ondergrond. Het meenemen van oppervlaktewater voor hergebruik is een innovatieve configuratie, die wereldwijd nog niet eerder is toegepast. 

 

Meer weten over dit project? Bekijk de projectpagina.

Dit project is onderdeel van het EIT Climate-KIC Bluebloqs Demonstrator project.

Previous
Previous

Free event for Spanish change makers

Next
Next

Welcome back: meet Kasper!